BÖBE -RECEPT-GYÜJTEMÉNYE

Hogy miért is fontos a leves? Mert előkészíti a gyomrot az étkezésre, ráadásul fokozza az étvágyat is. Ahogy Napóleon fogalmazott: "A leves teszi a katonát." Ti hogy szeretitek? Rántással vagy habarással?

Túl zsíros a leves? Mártogassatok bele salátalevelet! Garantáltan ráragad a felesleg!

Hideg őszibarackleves kávéhabbal

Ez igazán egy nyári különleges barackleves. Gyorsan elkészül és nagyon finom. Természetesen, ha gyerekek is fogyasztják, akkor inkább koffeinmentes, vagy gabonakávét használjunk hozzá és a pálinkát is hagyjuk ki!
Hozzávalók:

80 dkg őszibarack vagy 1,5 konzerv barack
4 dl tej
2 dl tejszín
0,5 dl barackpálinka (Dunai Hajós)
3 evőkanál gesztenye méz
1 csipetnyi fahéj
A habhoz:
0,5 dl nagyon sűrű kávé (azonnal oldódó) (lehet koffeinmentes is)
1,5 dl tejszín
1 ek. porcukor
Elkészítés:
A barackokat megpucoljuk, magjukat eltávolítjuk, vékony szeletekre, vagy kis kockákra vágva az egyik felét a tejjel, a tejszínnel, fahéjjal, a mézzel és a barackpálinkával, botmixerrel egyneművé mixeljük. A megmaradt szeletelt barackokat egy üvegtálba tesszük és ráöntjük a mixelt sűrű levet, jól elkeverjük és jégbe hűtjük.
Tálaláskor a tejszínt a porcukorral és a kávé felével habbá verjük. A kitálalt leves tetejére habzsákkal rózsákat nyomunk, majd a rózsákra egy-két csepp sűrű kávét cseppentünk. Végül az egészet kevés mézzel megcsurgatjuk.

Zsályás sajtleves, sonkás vajgaluskával

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg sajt
1 kis fej hagyma

1 dl jó minőségű, száraz fehérbor
1 púpozott evőkanál liszt
2 dl főzőtejszín
3 dkg vaj (margarin)
2 gerezd fokhagyma
5 db zsálya levél
1 evőkanál olívaolaj

frissen őrölt fekete bors
1 l húsleves alaplé
a sonkás galuskához:
10 dkg sonka
1 tojás
2 dkg vaj

7 dkg liszt

Elkészítés:
Először a sonkás galuskát készítjük el, mert jót tesz neki ha áll, mielőtt kifőzzük.
A sonkát nagyon apróra vágjuk. Egy tojást felverünk, elkeverjük benne a vajat, hozzáadjuk az aprított sonkát, kissé megsózzuk, majd összedolgozzuk a liszttel és félretesszük.
Edényben felmelegítjük a vajat, hozzáadunk egy kanál olívaolajat, az apróra vágott hagymát és a fokhagymát kissé megpirítjuk benne, majd rászórjuk a lisztet és együtt pirítjuk kissé, de csak világosra, majd felöntjük a fehérborral és a húsleves alaplével. Megsózzuk, hozzáadjuk a zsálya leveleket és beletesszük, a lereszelt sajtot, gyakori kevergetés mellett főzzük, hogy a sajt teljesen elolvadjon, majd hozzáadjuk a főzőtejszínt és készre főzzük az egészet. Miután elkészült, botmixerrel egyneművé mixeljük. Közben egy másik edényben kevés sóval vizet forralunk, és ebben kifőzzük a megformált galuskákat.
Tálaláskor a tányérba tesszük a galuskákat, rászedjük a forró levest és a tetejét meghintjük frissen őrölt fekete borssal. Egy-egy zsályalevéllel díszítjük.